Kombucha: a népszerű teagomba
A kombucha, vagy más néven teagomba ősrégi népi- és házi gyógyír. Senki sem tudja valójában honnan származik, de az biztos, hogy legalább kétezer éve áll az egészség szolgálatában.
Távol-keleti hagyományai vannak, az első feljegyzések Kínából időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol a belőle készített italt mennyei teának, az örök élet italának, sőt, a halhatatlanság italának nevezték, hasonlóan a zöld teához. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelent megoldást a fogyasztása, többek között helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést, és nyugtatja az elmét.
A teagomba név ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Ezek az élő organizmusok megerjesztik az édesített teát, és az élő élesztőgomba mennyisége, amit az ital tartalmaz, ad aktív aktív életet a kombuchának.
A kombuchából készített ital erjesztett tea és hatékony probiotikum. Előállítása során a cukrot tartalmazó teához szimbiotikus gomba- és baktériumkultúrát (SCOBY) adnak hozzá, majd hagyják, hogy a biológiai folyamat (erjedés) hatására a cukor eltűnjön, és egy olyan ital jöjjön létre, amely B-vitaminok, szerves savak, aminosavak, enzimek és élő szinergista mikroorganizmusok egész tárházát tartalmazza.
A kombucha ital glükuron- és laurinsavat tartalmaz, amelyek az emésztés és máj méregtelenítésében, illetve az immunrendszer támogatásában játszanak fontos szerepet. A B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B4 (folsav), a B6 (piridoxin) és a B12 vitaminok a kombucha tenyészet aktív tevékenységének eredményei.
A kombucha pozitív hatásai
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van, többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a testet, méregteleníti a májat, fokozza az anyagcserét, javítja az emésztést, segít a kötőszövet újjáépítésében, csökkenti a fejfájást, lerövidíti az emésztési időt, enyhíti a székrekedést és növeli az energiaszintet.
Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a kombucha számos rendellenesség megelőzésében és kezelésében játszik hatékony szerepet, beleértve a kopaszságot, az álmatlanságot, az emésztési zavarokat, az ízületi gyulladásokat, a krónikus fáradtságot, a sclerosis multiplexet, az AIDS-et és a rákot. További előnyei:
- Megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését.
- Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait.
- Természetes antibiotikus hatású. Méregtelenít, kioldja és kémiailag megköti a májból és a testnedvekből felszabaduló mérgeket, és kiirtja a szervezetből az élősködőket.
- Gyógyítja a székrekedést, megállítja a fertőző hasmenést, gyógyítja az aranyeret, a vastagbél gyulladást, gyomoridegességet, a gyomorrontást, a vékony- és vastagbelek gyulladásait.
A kombucha javítja az életminőséget: fogyasztása felszabadult közérzetet, tökéletes emésztést, fizikai- és szellemi frissességet eredményez. Hatására idősebb korban javul a mozgékonyság és a fizikai aktivitás.
- Gyógyítja az ízületi gyulladásokat, enyhíti az izomfájdalmakat.
- Oldja a stresszt, normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és hatékony alvást biztosít.
- Tisztítja a vért, erősíti a vesét. Segít a máj és az epehólyag hatékony működésében. Oldja az epe- és veseköveket.
- Megelőzi a rák kialakulását.
- Folyamatos fogyasztása meghosszabbítja az életkort, és csökkenti a ráncok képződését.
- Csökkenti a koleszterint és puhítja a vénákat, artériákat. Gyógyítja az érszűkületet. Enyhíti az érgyulladás fájdalmait.
- Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Testépítőknél, sportolóknál az izomtónus növekedése mellett fogyás érhető el. Intenzív sporttevékenységnél kifejezetten ajánlott.
- Gyógyítja a prosztatagyulladást, megerősíti a szexuális potenciát.
- Enyhíti a torokgyulladást, asztmás köhögést, segít a slejm feloldódásában.
- Enyhíti a menopauzát, csökkenti a hőhullámokat.
- Megszünteti a másnaposságot, segítségével gyógyítható az alkoholfüggőség.
A kombuchából készült tea segít megőrizni egészségünket
A kombuchagomba-teában a szervezet működését segítő sejtek milliói élnek, amelyek először a bélflórát, majd a teljes szervezetet méregtelenítik, regenerálják. A tea rendszeres fogyasztása – többek között Q-10 koenzimjének köszönhetően – csökkenti a ráncok képződését, és segít megőrizni a fiatalságot.
Megelőzi a rák kialakulását, amit szovjet rákkutatók vizsgálatai igazoltak. Szibéria legszennyezettebb területein, ahol a kálium-, az ólom-, a higany- és az azbesztszennyezés jelentős, találtak olyan falvakat, ahol az emberek immunisak voltak a rákmegbetegedésre, ugyanakkor a környéken országosan a legrosszabb a rákstatisztika. Solikamszk és Bereznyiki körzetében viszont nem tudtak rákos eseteket regisztrálni, a talált néhány emberről kiderült, hogy máshonnan költöztek oda. Ezen a két területen rendszeresen isszák az emberek az ún. „tea kvasst”, vagyis a kombucha teát.
A kombucha ajánlott fogyasztása
A tea fogyasztásánál figyelni kell arra, hogy fokozatosan növeljük az adagot, mert a hirtelen elfogyasztott nagyobb mennyiség hasmenést okozhat. Napi hat evőkanállal kezdjük. A kombuchával végzett kúra kezdetén minden kellemetlen érzés elkerülhető, ha sok vizet iszunk, mivel így a távozni akaró méreganyagok hamarabb kiürülnek. Csupán az első néhány napon kell óvatosabbnak lenni, amint a szervezet megszokta, ihatjuk nagyobb mennyiségben is.
Ha nem konkrét megbetegedésre fogyasztjuk, 2-3 dl-t igyunk naponta: egy deciliter reggeli előtt az emésztőrendszer tisztítására, és egy-egy decilitert ebéd és vacsora után az emésztés elősegítésére. Nagyobb folyadékvesztésnél, forró nyári napokon, nagyobb fizikai megterheléseket követően, ásványvízzel fele-fele arányban hígítva, ennek többszöröse is fogyasztható.
Fogyasszunk belőle 2-3 dl-t naponta
Ha konkrét betegséget akarunk kezelni, napi 3×1 dl-t ajánlunk, és a javasolt időszak 3-6 hónap legyen. 1 hónap szünetet követően újrakezdhetjük a kúrát.
Olyankor, amikor az emberek keveset mozognak, ülő foglalkozásuk van, rendszertelenül étkeznek, és sok olyan szénhidrátot fogyasztanak, amelyeknek csak kalóriatartalmuk van, de vitaminokat és ásványi anyagokat nem tartalmaznak, a belek eltunyulnak, és oxidációs folyamatok indulnak el, amelyek méreganyagok felhalmozódásához és zsírszövet lerakódásához vezetnek.
A kombucha azonkívül, hogy az intenzív anyagcsere révén lebontja a zsírszövetet, a belek mozgását is felgyorsítja, így a tápanyagfölösleg nem marad tovább a belekben, hanem kiürül. Ez az oka, hogy kombucha fogyasztásnál gyakoribb a székletürítés.
Ha kombuchával fogyókúrázunk, akkor megmarad az evés öröme, nem kell számolnunk a magunkhoz vett kalóriákat. Egy dologra viszont figyelnünk kell: a rendszeres testmozgásra, mert a kombucha, mint természetes fogyasztószer, csak így működhet hatékonyan.
Vitaminforrás és probiotikum
A kombucha teljes értékű vitaminforrás és probiotikum
Mivel a kombuchából készült tea teljes értékű B-vitamin-komplex forrás, ezért a szellemi munkát végzőknek és a stresszes körülmények között élőknek különösen hasznos a rendszeres fogyasztása.
A kombucha javítja a tápanyagok felszívódását, és felerősíti az anyagcsere lebontási folyamatait. Ennek az eredménye, hogy a zsírszövet természetes módon elég. A jobb anyagcsere folytán az energiaforrások hatékonyabb kihasználása válik lehetővé. Többletenergiát ad azáltal, hogy az energiakészletünk jobban hasznosul.
A szervezetünkben szimbiózisban élő, közel 400 féle baktériumtörzs állapota közvetlenül hat az egészségünkre. Ezek az élő, jótékony mikroorganizmusok – a bélflórát alkotó probiotikumok – szervezetünkben egyensúlyi állapotban vannak, azonban ez az egyensúly külső hatások révén könnyen felborulhat. Ilyen külső hatások lehetnek például a következők:
- teljes értékű táplálékok hiánya étrendünkből
- antibiotikumokkal szennyezett étkek
- gyógyszerek fogyasztása
- kemoterápia
- radiológiai kezelések
- stressz
Az egyensúly felborulásának következményeként néhány káros baktérium vagy gomba elszaporodhat a jótékony baktériumok kárára, amelynek jelei a táplálkozást követő gyengeség, puffadás, felszívódási problémák, emésztési zavarok, állandó fáradtság, az ellenálló képesség csökkenése, bőrproblémák, hajhullás, korpásodás és allergiás reakciók.
Kombucha koktél – ínycsiklandó és egészséges
Az immunanyagok 70%-át a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését. A sérült bélflóra regenerálódását probiotikus tejsavbaktériumokkal támogathatjuk.
Következtetés
Persze amíg nincsen elegendő tudományos bizonyíték a kombucha fogyasztásának hosszú távú hatásaira, addig érdemes némi fenntartással kezelni a fenti állításokat.
Tekintsünk a kombuchára úgy, hogy az nem egy csodaital, hanem inkább egy vitaminokkal teli hatékony probiotikum, amely könnyen beilleszthető mindennapjaink egészséges étrendjébe.